Kropla krwii bł. Jana Pawła II - wprowadzenie relikwii

2013-05-05 12:00

Ta kropla krwi krążyła w jego żyłach, przepływała przez serce, karmiła mózg, docierała do każdej komórki jego ciała. Ta kropla krwi mogła pozostać 13 maja 1981 roku na placu Św. Piotra, ale on przeżył. Bogu niech będą dzięki. Ta kropla krwi towarzyszyła mu we wszystkich pielgrzymkach, spotkaniach z ludźmi. Ta kropla krwi była świadkiem jego miłości do Boga i bliźnich, jego modlitwy, pracy, nauczania, zaangażowania apostolskiego. Tę kroplę krwi wniosła cudownie przez niego uzdrowiona s. Marie Simon-Pierre Normand w czasie uroczystej beatyfikacji 1 maja 2011 roku. Ta kropla krwi przebyła kolejną drogę, z Rzymu przez Kraków do Wiesbaden. Dzięki uprzejmości Kardynała Stanisława Dziwisza, kapsułka z kroplą krwi błogosławionego Jana Pawła II trafiła do Polskiej Parafii w Wiesbaden. Nie wiemy jak ksiądz proboszcz, Adam Prorok, przekonał księdza kardynała do przekazania naszej parafii tej kropli krwi. Jedno jest pewne, był skuteczny. Dziękujemy zarówno księdzu kardynałowi Dziwiszowi, jak i księdzu Prorokowi.

Przygotowywaliśmy się na przyjęcie tej kropli krwi przez dziewięć dni. Uroczysta nowenna poprzedzająca uroczystość wprowadzenia relikwii błogosławionego Jana Pawła II do kościoła przy Lessingstr. 19 w Wiesbaden gromadziła najwierniejszych, dysponujących czasem, parafian. Data wprowadzenia relikwii nie była przypadkowa. Uroczystość miała miejsce w drugą rocznicę beatyfikacji wielkiego papieża, a dokładniej w następującą po niej niedzielę. Patronat nad samą uroczystością i pomoc w jej organizacji przyjęło, działające od grudnia przy naszej parafii i liczące 14 członków, Towarzystwo Przyjaciół Fundacji Jana Pawła II. Ono także zorganizowało w przededniu uroczystości, tj. 4 maja 2013 roku, wspólnie z Przeoratem Orderu Św. Stanisława w Niemczech, Charytatywną Galę w Wiesbadeńskim Kasynie. Gwiazdami koncertu byli: Daniel von Lison, Silvio d’Anza, Anna Maria Adamiak, Michael Makarov oraz Patrick Sway.

Relikwie, umieszczone w specjalnym, ufundowanym przez parafię relikwiarzu, zostały uroczyście wprowadzone w niedzielę, 5 maja 2013, podczas Mszy św. o godz. 12:00.

W procesji przed relikwiami szli: kawalerowie i damy Orderu Św. Stanisława Biskupa i Męczennika, dama Zakonu Rycerskiego Świętego Grobu w Jerozolimie, poczty sztandarowe,  służba liturgiczna oraz kapłani. Mszy św. przewodniczył ks. pułkownik, prof. Jerzy Rasiak z Wrocławia w towarzystwie współkoncerebrującego ks. dr Andrzeja Majewskiego z Limburga. Płomienną homilię wygłosił proboszcz wrocławskiej parafii p.w. św. Jadwigi, ks. pułkownik dr Krzysztof Szuwart. Kaznodzieja zaskoczył licznie zebranych parafian i gości już samą formą homilii. Głosił ją bez kartki, stojąc pomiędzy wiernymi na środku kościoła.

Wezwał nas, a my wszyscy mu obiecaliśmy, że będziemy apostołować w naszym polskim środowisku, tak, aby za rok było nas w kościele jeszcze więcej. Nie trzeba dodawać, że po skończonej homilii kaznodzieja zebrał gromkie brawa. Honorowym gościem był ks. Jerzy Rząsowski, kapelan i pułkownik armii Stanów Zjednoczonych, który kilka dni wcześniej powrócił z rocznej misji wojskowej w Afganistanie. Gdy procesja dotarła do ołtarza, ksiądz proboszcz, umieścił relikwiarz zawierający bezcenna kroplę krwi błogosławionego Jana Pawła II w specjalnie przygotowanym miejscu.

Po zakończeniu uroczystej Eucharystii wszyscy wierni mieli okazję ją uczcić i ucałować. Podczas festynu na zewnątrz świątyni, mogliśmy kupić płytę z filmem autorstwa ks. Rasiaka: „Pasja według ks. Jerzego”, gdzie zamieszczone zostały unikalne i niepublikowane fotografie kardynała Wojtyły a potem Jana Pawła II. Na osobną uwagę zasługuje nasza parafialna Schola  dziecięca, która zaraża nas radością i pomaga jednoczyć się z Bogiem. Schola towarzyszyła nam także w czasie oddawania czci relikwii błogosławionego Jana  Pawła II. Po Mszy św. i ucałowaniu przez zebranych wiernych, zostały one wystawione obok ołtarza, aby każdy mógł nadal modlić się prosząc o wstawiennictwo błogosławionego Rodaka. W tym czasie na placu przed kościołem rozpoczął się festyn. Grillowane kiełbaski, grochóweczka, domowe wypieki oraz zimne i gorące napoje, były dobrym pretekstem do spotkań, rozmów i wspólnego świętowania. Piękna pogoda dopełniła naszej radości i pozwoliła nam bawić się do późnego wieczora.

Dochód z festynu przeznaczony został na rzecz Fundacji Jana Pawła II. Rezydujący na stałe w Rzymie administrator tej fundacji ojciec dr Krzysztof Wieliczko paulin, odwiedził również dzień wcześniej z tej okazji naszą wspólnotę, wygłaszając homilię podczas Mszy św. wieczornej a potem uczestniczył w koncercie chrytatywnym.

Sama Fundacja, ustanowiona dekretem papieskim 16 października 1981, podejmuje troskę o zachowanie i rozwój duchowego dziedzictwa Ojca Świętego Jana Pawła II i przekazanie go następnym pokoleniom. W tym kontekście warto zastanowić się, co dla nas oznacza obecność kropli jego krwi w naszej parafii. W tradycji biblijnej krew, która krąży w całym ciele człowieka, oznacza życie, a więc odsyła nas bezpośrednio do Boga, który jest Panem życia. Wpatrujemy się w kroplę jego krwi, a przed oczami staje nam całe jego życie. Życie zjednoczone z Jezusem, Odkupicielem człowieka, życie poświęcone Bogu bogatemu w Miłosierdzie, życie otwarte na Ducha Św., Pana i Ożywiciela, życie zawierzone Maryi w synowskim Totus Tuus, życie przeżywane w postawie miłości i służby, do których siłę czerpał z Eucharystii. Błogosławiony Jan Paweł II uczył, że każdy z nas jest powołany do świętości i z całą pewnością pragnie, abyśmy byli święci w naszej codzienności i w naszej parafii. Oby obecność kropli jego krwi i nasze zapatrzenie się w jego życie zaowocowały naszym uświęceniem.